[en valencià] Cridà 2011
28-II-2011
valencians, ¡ya estem en falles!
Encara que açò hauria d’haver-se publicat ahir, no va poder ser perque a Telefónica li va paréixer molt graciós deixar-me des de les sis de la vesprada fins a hui sense conexió a internet. Al marge d’açò, i pese a que no sol ser habitual que yo escriga ací en llengua valenciana, hui vullc fer-ho, perque m’ix aixina. Lo que vinc a comentar del dia d’ahir és un acte molt emotiu per tot lo que representa per a un faller i podria dir que també per a quasi qualsevol valencià. Yo per temes diversos que tampoc be a conte contar ara, ya no soc faller, pero el meu esperit sí continua sent-ho. Continue vivint les falles encara que ya no siga com abans. I sobre tot, continue pensant lo mateix que milers de persones més: les falles son la millor festa del món sancer.
Ahir, dia 27 de febrer, últim dumenge del mes, i com cada any, toca l’acte protocolari més esperat de tots, en el qual tota la festa comença: la cridà. Que ya ficat en l’assunt, i aprofitant que ho dic, per a pronunciar la paraula n’hi ha que fixar-se en la tilde que porta l’única «a» de la paraula. Cal dir «cridÀ», no «cr/í/da». Portem tota la vida dient-ho be i ara per ser més guais hem de canviar-ho…
Be, i quan l’acte termina, és un orgull per a tots els que sentim les falles reconéixer i dir: VALENCIANS, ¡YA ESTEM EN FALLES! I es que en el dia d’ahir va escomençar tot: la primera despertà, la primera chocolatà, els primers sons interpretats per milers de músics tocant al mateix temps el nostre himne regional, la primera mascletà, la primera volta que podem vore a les nostres Falleres Majors en les seues millors gales, en acte festiu oficial de falles, el primer castell… i la primera volta de l’any que més de cinquanta mil persona ixen al carrer en les seues senyeres, en les seues bandes de música, en els seus estandarts, i en tota la seua ilusió per vore a les nostres representats, i en totes les seues ganes de festa i d’emoció de vore que lo que tant de temps portem esperant ya està ahí.
En quant a la retransmissió per la televisió pública dels valencians vullc dir que és la primera volta que s’enrecorden dels que per un motiu o atre no podem estar als peus de les Torres de Serrans, vent-ho. Ni tampoc podíem vore el castell que culmina l’acte. En antres anys recorde que només terminar de parlar la Fallera Major, tallaven l’emissió. I enguany hem pogut vore sancer el castell que se va llançar. No m’ho esperava, i va agradar-me molt.
En lo que respecta a la cridà, va agradar-me escoltar a la nostra alcaldesa Rita Barberá parlant la llengua de tot el poble valencià, i perfectament parlada. I m’alegra perque és cert que encara que sàpia parlar-la, no ho fa pràcticament mai. Ixcà siga atra estratègia política de cara a les eleccions, com ho va ser tallar la retransmissió de la televisió catalana, pero siga com siga, el gest és bonico. Laura Caballero va fer un discurs molt emotiu, que me va agradar molt, i excepte unes poquetes errades en català, pròpies i normals per la pressió en l’escola en este aspecte, també va estar molt encertada en les seues paraules, en perfecte valencià, enrecordant-se de tots, i en definitiva, fent-nos passar un moment maravellós.
El pròxim dimarts escomencen les mascletaes oficials, i en elles, també eixiran al carrer i, sobre tot, per internet, les protestes dels antisocials que no poden vore com la gent normal s’alegra, s’emociona i s’ho passa be per alguna cosa. Eixos als que ara els dona per donar faena al jujats ficant denúncies a tot lo que pensen que pot ser digne de ser denunciat, mentres que atres, intentarem passar-nos-lo de la millor forma possible. Eixos que, en un setanta per cent, des del dia u al dèneu de març acodixen a les 14:00 a la Plaça de l’Ajuntament a vore les mascletaes; sí, els mateixos que després critiquen les falles. No passa res tampoc, en tota l’història de les falles ha segut aixina, estem acostumats a viure en ells, pero ells no s’han pogut acostumar encara a viure una semaneta a l’any en mosatros. I després els intolerants som els fallers…
¡Vixquen les falles!
¿Has encontrado algún error en el texto anterior? Me ayudarías mucho si lo reportaras.
Enhorabona per escriure este articul en Llengua Valenciana!!
Tenim que defendre lo que és nostre, i dir clarament que parlem esta bonica i milenaria llengua, que no és atra, que la valenciana.
Te recomane que visites el meu blog: Documents valencians
Aixina com esta web: ValenciaFreedom
Un abraç i… Vixca lo Regne de Valéncia!!
Gràcies per passar-te per ací. I sí, n’hi ha que escriure en la nostra llengua, no en la que li done la gana al polítics. Per la meua part no puc fer molt, pero si algú llig açò i pot dependre lo que és valencià de lo que no ho és, benvingut siga.
Un abraç. 🙂